انجام بالاترين تعداد جراحی سرطان پستان در بیمارستانهای تابع دانشگاه/۳۰ درصد شیمیدرمانیها خارج از ضابطه انجام میشود
رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: بالاترین تعداد جراحی سرطان پستان کشور در مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی . . .

انجام بالاترين تعداد جراحی سرطان پستان در بیمارستانهای تابع دانشگاه/۳۰درصد شیمیدرمانیها خارج از ضابطه انجام میشود
رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: بالاترین تعداد جراحی سرطان پستان کشور در مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام میشود.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر محمد اسماعیل اکبری در نشست خبری که امروز به مناسبت هفته مبارزه با سرطان برگزار شد، با اشاره به اهمیت اقتصاد در رابطه با تشخیص و درمان انواع سرطانها، اظهار کرد: سرطان گرانترین بیماری روی زمین است.
وی با اشاره به اختلاف معنادار هزینه ساخت و واردات دارو گفت: در سال ۱۳۹۶، یک میلیارد و ۲۰۰میلیون دلار برای ورود دارو و ۵۰۰میلیون دلار صرف تأمین مواد اولیه برای ساخت دارو شد و این در حالی است که تنها سه تا چهار درصد داروهای سرطان از خارج کشور وارد شده و ۹۷درصد داروهای سرطان در داخل کشور تولید میشوند.
دکتر اکبری صرف رقم بسیار بالا برای تأمین تنها سه درصد از داروها را غیرمعقول خواند و همت بیشتر داروسازان داخل کشور را برای تأمین و تهیه دارو خواستار شد.
وی با تأکید بر ارجحیت داروی ایرانی بر داروهای خارجی، توضیح داد: داروهای خارجی معمولاً بهصورت قاچاق وارد کشور میشود و با توجه به اینکه از زمان تولید و نحوه ورود این داروها به کشور اطمینانی وجود ندارد مطمئناً داروی ایرانی بر داروی خارجی ارجحیت دارد.
رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه بابیان اینکه برای درمان سرطان چند کار مهم در داخل کشور انجام میشود، اظهار کرد: نخستین اقدام، اقدامات تشخیصی است که حداقل ۳۰درصد بار مالی را بدون دلیل به مردم تحمیل میکند.
وی اضافه کرد: ممکن است این هزینهها از جیب مردم، بیمهها، خیریهها و دولت تأمین شود اما بسیاری از این اقدامات تشخیصی ضرورت ندارد و اگر جلوی این هزینهها گرفته نشود، قطعاً به لحاظ اقتصادی دچار مشکل میشویم.
دکتر اکبری مرحله بعد از تشخیص درمان سرطان را جراحی، رادیوتراپی و دارودرمانی عنوان کرد و گفت: در تومورهای سرطانی، جراحی قریب به ۴۹درصد درمان را تکمیل میکند و علاج صرفاً با جراحی مقدور است، البته رادیوتراپی همراه با جراحی تکنیک جدیدی است که تا ۴۰درصد اثربخشی دارد ولی نیمی از کشور ما از داشتن دستگاههای رادیوتراپی محروم هستند.
به گفته رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه، رادیوتراپی هنگام عمل روشی بسیار متفاوت و از نظر اقتصادی و اثربخشی کمککننده است زیرا رادیوتراپی در حین عمل معادل ۳۰تا ۴۰بار رادیوتراپی است.
وی در ادامه گفت: بیشترین میزان هزینهها در این بخش صرف شیمیدرمانی میشود و این در حالی است که تنها تا ۱۱درصد سود کامل از شیمیدرمانی حاصل میشود و همچنین ۳۰درصد شیمیدرمانیها خارج از ضابطه انجام میشود.
دکتر اکبری ضمن انتقاد از تجویز بیرویه داروهای شیمیدرمانی گفت: دنیا برای کنترل مصرف شیمیدرمانی، شاخصها و استانداردهای مشخصی دارد و شیمیدرمانی ازنظر علمی روش کاملاً معقولی نیست.
وی افزود: در درمان به روش شیمیدرمانی به دلیل مجاورت سلولهای سالم بدن در کنار سلولهای سرطانی، سلولهای جوانتر و سلولهای مویی و خونی نیز تحت تأثیر قرار میگیرند.
رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه بابیان اینکه شیمیدرمانی بالاترین رقم مصرفی هزینه با کمترین ارزش را دارد، اظهار داشت: ضروری است که در کشور ما نیز مانند سایر کشورها شیمیدرمانی تحت کنترل دولت باشد و برای آن ضابطه و «گایدلاینها» و دستورالعملهای مشخصی تدوین شود زیرا در کشورهای اروپایی و آمریکایی اینگونه نیست که هر پزشکی بدون ضابطه شیمیدرمانی را تجویز کند بلکه باید بر اساس برنامه مشخصی اجرا شود.
وی بابیان اینکه تولید گایدلاین یک نوع فعالیت علمی است و نوشتن آن دارای پیچیدگیهای زیادی است، گفت: در این زمینه در سالیان گذشته ۸۰۰تا ۹۰۰گایدلاین نوشته شد ولی دستورالعملها باید بهروز باشد و با علم روز ارتقا پیدا کند.
رئیس مرکز تحقیقات سرطان در ادامه فرآیند درمان و مراقبت از بیماران سرطانی در ایران را یک فرآیند شیرین تعبیر کرد و گفت: در سال ۱۳۸۴حدود ۸۰درصد بیماران سرطانی در سال نخست فوت میکردند اما در سال ۱۳۹۳این رقم به ۳۰درصد کاهشیافت.
وی ادامه داد: بهعبارتدیگر تنها ۳۰درصد بیماران سرطانی در سال نخست بیماری فوت میکنند که این رقمی معادل کشورهای پیشرفته است.
دکتر اکبری با اشاره به مبحثی تحت عنوان «تقاضاهای القایی»، یادآور شد: این مسئله به این معناست که فرد را مجبور به کاری ضروری نیست، میکنیم.
رئیس مرکز تحقیقات سرطان، سونوگرافی از جنین مادران باردار را بهعنوان نمونهای برای این مسئله عنوان کرد و افزود: برای کنترل ناهنجاری در جنین، گاهی اوقات سونوگرافی انجام میشود که احتمال ناهنجاری ۰,۳تا ۳درصد است.
دکتر اکبری ادامه داد: با انجام سونوگرافی تنها ۱۷تا ۳۰درصد این ناهنجاریها مشخص میشود و سونوگرافی تنها تا یک درصد امکان تشخیص ناهنجاریها را دارد.
وی در ادامه شایعترین علت بار بیماری در کشور را دردهای استخوانی و عضلانی عنوان کرد و گفت: انجام «MRI» برای دردهای حاد ستون فقرات در دنیا ممنوع است ولی در کشور ما ۹۴,۷درصدMRIها برای دردهای حاد انجام میشود که بههیچعنوان ضروری نیست.
این استاد دانشگاه در ادامه به بحث «تقاضاهای القایی» در حوزه سرطان اشاره کرد و گفت: در تشخیص سرطان اولیه پستان هیچ جایی برایMRI نداریم و تنها در دو حالت، یکی ژنتیک و دیگری برای تشخیص اندازه تومور، انجامMRI مجازند و در غیر این صورت انجامMRI برای تشخیص اولیه سرطان پستان انحراف ایجاد میکند.
دکتر اکبری یادآور شد: هماکنون بیش از ۳۰درصد بیماران مراجعهکننده به مرکز تحقیقات سرطان همراه خود MRI دارند، درحالیکه انجام این آزمایش هیچ ضرورتی ندارد.
وی بابیان اینکه بالاترین تعداد جراحی سرطان پستان در مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام میشود، گفت: سالانه بیش از ۱۰۰۰مورد جراحی در این مرکز انجام میشود درحالیکه با این رقم بالا کمتر از انگشتان دستMRI تجویز میشود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بابیان اینکه متأسفانه ۲۵درصد سرطانهای پروستات زمانی تشخیص داده میشوند که ستون فقرات فرد پر از متاستاز است، عنوان کرد: در این زمینه به خوبی عمل نشده است.
وی بروز سرطان را یک پروسه ۱۰تا ۱۵ساله عنوان کرد و گفت: بهعنوان نمونه مصرف دخانیات یکی از عوامل خطر در بروز سرطان است که قطعاً تا ۱۰یا ۱۵سال آینده باعث بروز سرطان در فرد میشود و مسئله مهمتر این است که سیگار کشیدن در سه نسل بعدی فرد نیز باعث بروز عارضه میشود.
دکتر اکبری بابیان اینکه ۱۰۰درصد سرطانها ناشی از سبک زندگی است، عنوان کرد: البته امروزه سبک زندگی تغییر کرده و اصول و مبانی عقیدتی، مذهبی، عاطفی، بخشش و سایر شاخصهای معنوی در تعریف سبک زندگی جای میگیرد.
توکل و امید، دو شاخص مؤثر در روند درمان بیماری
وی با تأکید بر اهمیت معنویت درمانی درباره سرطان و کمک به درمان، توکل و امید را دو شاخص مؤثر درروند درمان بیماری بیان کرد و گفت: برخی شاخصهای معنوی همچون مهربانی در تغییر سطح سرطان در بیماران تأثیر دارند و در همین راستا مسئله معنویت درمانی سالهاست که در مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اجراشده و برای بیماران متقاضی دوره درمان حدوداً هشت هفتهای اجرا میشود که با رضایت بالای بیماران نیز همراه بوده است.
رئیس مرکز تحقیقات سرطان اضافه کرد: در همین راستا مراکز مشابه نیز در شهرهای زنجان، ساری، اردبیل، اصفهان راهاندازی شده است.
دکتر اکبری افزایش مصرف دخانیات را در افزایش شیوع سرطان ریه تأثیرگذار عنوان کرد و افزود: در هر جنس مرد و زن بالاترین شیوع سرطان مربوط به سرطان پستان است که یکی از دلایل آن افزایش امکانات تشخیصی و حساس شدن بیشتر افراد نسبت به این بیماری است و بعد از آن سرطانهای پوست، معده، روده بزرگ، خون و ریه در رتبههای بعدی قرار دارند.
وی در ادامه بابیان اینکه سرطان معده کشندهترین سرطان در بین زنان و مردان است عنوان کرد: بقای یکساله مبتلایان به سرطان معده، حدود ۵۰درصد و در طی پنج سال بقای بیماران حدود ۱۴درصد است و درباره سرطان پستان نیز بقای پنجساله بیماران حدود ۹۱درصد است.
دکتر اکبری گفت: با این حال میزان شیوع سرطان معده به دنبال تغییر سبک زندگی و استفاده از غذای سالم و بهداشتی و همچنین افزایش مصرف سبزی و میوه در داخل کشور کاهشیافته است.
سرطان معده، شایعترین سرطان بین مردان در کل کشور
رئیس مرکز تحقیقات سرطان یادآور شد: در حال حاضر شیوع سرطان معده در مقایسه با سایر سرطانها در بین دو جنس در داخل کشور به رتبه سوم رسیده است اما هنوز در بین مردان سرطان معده، نخستین سرطان شایع بوده ولی در شهرهایی مانند تهران و اصفهان سرطان معده در مردان رتبه سوم را دارد.
دکتر اکبری درباره برخی عوامل خطر در بروز سرطان معده به رعایت بهداشت دهان و دندان بهعنوان مهمترین مسئله اشاره کرد و گفت: برخی ترکیبات دیگر بهعنوان نمونه مصرف نمک نیز در این زمینه بیتأثیر نیست.
وی افزود: نمک ازنظر پزشکی تعریف خاص خود را دارد یعنی همان کلراید سدیم که نمک تصفیه و غنیشده است، اما متأسفانه گاه در بخش صنعتی از سنگ نمک تصفیه نشده استفاده میشود و یا تبلیغات نادرستی درباره مصرف نمک دریا صورت میگیرد که به دلیل تصفیه نبودن دارای ناخالصیهای زیادی است.
دکتر اکبری افزود: بنابراین تا زمانی که از ترکیب و سلامت محصولی اطمینان نداریم، حق توصیه آن به مردم را نداشته و باید در این باره استانداردها و شاخصهای مشخص تعریف شود.
این استاد دانشگاه بابیان اینکه درزمینهٔ کنترل درد وضعیت مناسبی در داخل کشور نداریم عنوان کرد: شیمیدرمانی بههیچعنوان باعث کنترل درد بیمار نمیشود بلکه مهمترین مسئله در این رابطه تقویت بخش حمایتی و تسکینی در رابطه با بیماران سرطانی است.
دکتر اکبری در ادامه این کنفرانس مطبوعاتی سرطان را مخلوق زیبای خداوند عنوان کرد و گفت: سرطان یک بیماری بسیار هوشمند است که در طول تاریخ چهره خود را عوض کرده و در همین راستا ما نیز برای پیشگیری از شیوع این بیماری در داخل کشور تکلیف و وظیفهداریم.
وی ادامه داد: پیشگیری یک حرکت حاکمیتی است که باید در سطح کلان به آن توجه شود و مهمترین عامل در پیشگیری از سرطان شاخصهای معنوی است که قابلدسترس بوده و یقیناً مؤثرتر از همه است.
دکتر اکبری یادآور شد: بهعنوان نمونه مهمترین عامل خطر در بروز سرطان پستان در ایران «اتفاق بد در زندگی» مانند طلاق، مرگ همسر، ورشکستگی و سایر مسائلی است که از شاخصهای اجتماعی بوده و باید با ارتقای شاخصهای معنوی به کنترل و پیشگیری از بروز سرطان کمک کنیم، بنابراین اینگونه مسائل خیلی به وزارت بهداشت ارتباطی ندارد و مردم باید به این مسائل توجه داشته باشند.
ضرورت ایجاد بانک ملی ژنوم ایرانیان
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه با اشاره به مسئله پزشکی شخصی محور، اظهار کرد: امروزه در داخل کشور دستگاههایی با عنوان دستگاه «سی کوئن سی» وارد کشور شده که بر مبنای توالی ژن قابلیت پیشبینی احتمال بروز بیماری در افراد و یا مقاومت بدن نسبت به داروهای مختلف را دارا است، بااینحال این دستگاهها بر مبنای اطلاعات ژنوم غربیها پیادهسازی شده است و بنابراین اطلاعات آنها برای ایرانیان مبنای درستی ندارد و متأسفانه مراکز خصوصی واردکننده این دستگاهها حرفهای دروغ نیز به مردم میزنند که باید جلوی آنها گرفته شود.
وی بهضرورت ایجاد بانک ملی ژنوم ایرانیان در داخل کشور تأکید کرد و گفت: از سالهای گذشته در رابطه با ایجاد این بانک تأکیدات زیادی صورت گرفته است، ولی متأسفانه هنوز این پروسه بهدرستی در داخل کشور اجرایی نشده است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه طبابت در چند سال آینده تغییر میکند، بر ضرورت ورود به حوزه ژندرمانی تأکید کرد و گفت: اگر تا چند سال آینده بانک ملی ژنوم ایرانیان ایجاد نشود، در چند سال آینده طبابت را از دست میدهیم و دیگران راهنمای ما میشوند.